Schepen Sempels pakt kapel Grote Klos aan

Schepen Rudi Sempels bij het kapelleke van de Klos

Doet een beroep op de jeugd en op een aannemer

 Het bouwvallige kapelletje van de Grote Klos dat vandaag terug te vinden is langs de autosnelweg A12 in Zandvliet wordt aangepakt door districtsschepen Rudi Sempels. Hij doet een beroep op de jeugd om een weg vrij te maken vanaf het uiteinde van de Heidestraat naar de plek waar het bouwsel zich bevindt.

 Dit “Grote Klos-pad” kan dan gevolgd worden door wandelaars, sporenzoekers en deelnemers aan voetrally’s. Jeugdverenigingen (Chiro, Scouts en andere) komen in aanmerking voor het karwei. Er is ter plekke een soort van jungle gegroeid, maar met behulp van enkele kettingzagen moet het mogelijk zijn in één weekend een doorgang te maken, zegt Sempels. Hij heeft intussen van de Dienst Wegen en Verkeer een toelating gekregen om een pad aan te leggen.

Een ander paar mouwen is de kapel zelf. Zij bleef (na de afbraak van het huisje van de Klos) bestaan. De aflezer en tovenaar van de Zandvlietse Hei hield hier zijn bezweringsmissen die vergezeld gingen door een krachtig gebed, het “Mieke den Duvel”. Binnenin stond een zelfgemaakt altaar en een papenkrijt Lievevrouw. Maar die zijn verdwenen. De Zandvlietse kunstenaar Albert De Vree zou echter mede instaan voor de restauratie. Hij zou ook de tekst van het Mieke den Duvel op een plaat bij de kapel aanbrengen. Schepen Sempels zoekt een bereidwillige aannemer die het kleine dak en de muren zou herstellen. Het Algemeen Polders Verbond heeft al originele Boomse pannen klaar en oude klinkers om dat mogelijk te maken. Ook de Cultuurraad en de Heemkundige Kring van de Antwerpse Polder doen mee en scharen zich achter het project. Zo zou een uniek en origineel stuk erfgoed worden bewaard voor het nageslacht.

Staf De Lie

Een reactie

 • Rudi,

  Toch even opmerken dat de kapel gelegen is op het einde van de Brazilianenstraat en niet op het einde van de Heidestraat, kwestie van niemand de verkeerde kant op te sturen.

  Een aantal van de attributen van de kapel zijn niet verloren maar liggen in het Poldermuseum.

  Ludo Aertssen
  Bestuurslid Kon. Heemk. Kring v/d Antwerpse Polder
  Vrijwillig medewerker van het Poldermuseum.