Ontdek de polderarchitectuur in Berendrecht en Zandvliet

De stad Antwerpen en het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo zetten de polderarchitectuur in Berendrecht en Zandvliet in de kijker. Na een inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in de twee polderdorpen werden 157 relicten opgenomen in de erfgoedinventaris van Vlaanderen. De inventaris van het bouwkundig erfgoed vormt een instrument om het karakter en de eigenheid van Berendrecht en Zandvliet te helpen bewaren. De relicten zeggen iets over de culturele identiteit van de polderdorpen. Begin jaren 1990 werden de twee dorpen een eerste keer geïnventariseerd. Op de lijsten stonden toen 103 panden, maar beantwoordde intussen niet meer aan de realiteit van vandaag. Een deel van het erfgoed verdween en een zestigtal panden dat toen onder de radar bleef, kreeg nu een plaats in de inventaris. Alle geïnventariseerde relicten in Berendrecht en Zandvliet vindt u met bijhorende bouwstijl terug op www.inventaris.onroerenderfgoed.be.

Ontdek de erfgoedparels van de polderarchitectuur
Om de polderarchitectuur in de kijker te zetten, vindt u hier de wandel- en fietsbrochure, Wandel- en fietsbrochure ‘Gebouwd verleden. Polderarchitectuur in Berendrecht en Zandvliet’ .pdf 2.8 MB. Deze brochure biedt een mooi parcours aan doorheen Berendrecht en Zandvliet, met meer informatie over de geschiedenis, bouwstijlen en bestaande gebouwen van de polderarchitectuur. Naast hoeves, woonstalhui­zen en polderhuizen passeert u te voet of met de fiets ook langs burgerhuizen en modernistische woningen. De eigenaars van de geïnventariseerde panden krijgen een raamsticker, opdat u duidelijk zou zien over welke panden het gaat.U kan de brochure ook gratis verkrijgen in het districtshuis van Berendrecht-Zandvliet-Lillo en in het vrijetijdscentrum De Schelde.

Naast de brochure is er ook een mini-infotentoonstelling over dit architecturale erfgoed, die tijdelijk op verschillende plaatsen in het district wordt opgezet. Zo zal u de informatieborden tijdelijk terugvinden in het districtshuis van Berendrecht-Zandvliet-Lillo en in de bibliotheek, maar ook permanent in het vrijetijdscentrum De Schelde – wat trouwens zelf ook een geïnventariseerd pand is. Het werd reeds in 1874 opgericht als stedelijke basisschool. Infopanelen ‘Gebouwd verleden. Polderarchitectuur in Berendrecht en Zandvliet.’ .pdf 4.5 MB

foto Elke Van Severen