Wandelen langs opvallende architectuur

In Ekeren is de nieuw wandelbrochure “Moderne architectuur in Sint-Mariaburg” voorgesteld. De handige brochure is de eerste in de reeks van “Wandelen in Ekeren” uitgegeven door het district Ekeren en samengesteld door architect Jo Van Bouwel. De brochure voert wandelaars tijdens een route van 5 kilometer langs een aantal gebouwen die de moeite waard zijn om bij stil te staan.
De wijk Sint Mariaburg, deels op het grondgebied van Ekeren en deels op het terrein van Brasschaat, ontstond vanaf 1893 toen Antoon Van de Weyngaert de gronden verkavelde. De wandeling beperkt zich tot het Ekerse gedeelte. “Sint Mariaburg heeft een boeiend maar relatief jonge geschiedenis” zegt architect Jo Van Bouwel die meer dan een half jaar werkte aan de samenstelling van de wandelbrochure. “Het is geen architectuurwandeling waar een ontdekking van opvallende gebouwen allen opgetrokken in de periode tussen 1920 en 2.000. Aan de hand van foto’s, en soms bouwplannen, worden achttien panden beschreven. Op twee uitzonderingen na staan er geen voorgevels op de foto. Bedoeling is dat wandelaars dat zelf ontdekken”. De wandelbrochure geeft een korte toelichting bij elk pand en kost 1 euro en is in Ekeren verkrijgen op het Cultureel Centrum 252 cc,Veltwijcklaan 252, de villa Geniets, Veltwijcklaan 31, de bibliotheek Driehoek Driehoekstraat 43, het Wijkcentrum aan het Van de Weyngaertplein 38 en in de Antwerpse Stadswinkel op Grote Markt 13 in Antwerpen.