Polderdistrict krijgt als eerste eigen urnenbos

Op  maandag 3 november om 13.30 uur opent op de begraafplaats van Berendrecht, gelegen in de Schouwvegerstraat, een urnenbos. Berendrecht-Zandvliet-Lillo is hiermee het eerste district van de stad Antwerpen waar deze ecologische gedenkvorm aangeboden wordt. Antwerpenaars krijgen er de kans om de urne van hun dierbaren op een duurzame manier te laten bezorgen.
Het urnenbos van Berendrecht heeft een oppervlakte van 560 m² en biedt plaats aan tenminste 150 urnen. Enkel een composteerbare variant van de klassieke asurne, gemaakt van natuurlijke biologisch afbreekbare materialen zoals hout en maïs, is toegestaan. Het is de bedoeling dat de urne op termijn opgaat in de natuur.
Om de natuurlijke uitstraling van het urnenbos als gedenkplaats te versterken, worden er geen gedenktekens zoals grafzerken, ornamenten of bloemstukken toegelaten. Nabestaanden nemen afscheid van hun dierbare aan de rand van het bos zonder het te betreden. Er is een plaats voorzien om bloemstukken achter te laten. De begraving gebeurt door medewerkers van de stad in samenwerking met de begrafenisondernemer. Ook achteraf mag niemand het urnenbos betreden. Het is een onderhoudsvrije rustplaats die niet verstoord wordt, waardoor het ideaal is voor mensen die liever geen grafzerk wensen. Het is een symbolische plek die zingeving en rouwbeleving op een natuurlijke en duurzame manier mogelijk maken. In zekere zin leeft het bos ook door de verandering van de seizoenen. Algemeen genomen staat het hele concept van het urnenbos ten dienste van de nabestaanden en de overledenen die bewust hebben gekozen voor deze natuurlijke gedenkvorm.
De bezorging van asurnen in het urnenbos van Berendrecht is gratis voor Antwerpenaars.(SDL)

De ingang van het urnenbos met het beeld dat door de Berendrechtse kunstenaar Vannietfelt werd gemaakt.

De ingang van het urnenbos met het beeld dat door de Berendrechtse kunstenaar Vannietvelt werd gemaakt.