Foutparkeerders massaal de bon op, Brouwersstraat boos op politie

Brouwersstraat

 

Op de foto v.l.n.r. Wim Van Gastel, Peter De Meutter, Leslie Cuyt en Paula Lenaerts

 

Een deel van de bewoners van de Brouwersstraat  in Stabroek is boos op de politie. Dat komt omdat er volgens hen al vijftien pv’s zijn uitgeschreven voor foutief parkeren. De politie houdt het op acht. De buurt heeft het over ‘pestboetes’. De politie schrijft, omdat verwittigen niet hielp. Twee versies van feiten die elkaar niet helemaal dekken.

Wim Van Gastel is een van de buren die een pv in de brievenbus vond. “Dit is het einde van een doodlopend straatje. Nog nooit zijn hier problemen geweest, omdat iemand zijn auto in de verkeerde rijrichting had geparkeerd. ’s Avonds zet ik mijn wagen zo, dat ik ’s morgens als ik naar het werk moet onmiddellijk kan vertrekken. De wijkagent komt hier geregeld, maar nog nooit heeft hij iets gezegd van verkeerd parkeren. Sommige buren wonen hier al meer dan veertig jaar en nog nooit is hierover een probleem gemaakt. Maar op eind augustus om acht uur ’s morgens begint hier een verkeersagent bonnen te schrijven. Hij had ook even kunnen bellen en vragen om de wagens te verplaatsen. Neen, onmiddellijk een pv. Er zijn er ondertussen al vijftien uitgeschreven. Dat is een schande”, vindt Wim Van Gastel. Zijn buren, die ook een pv in hun brievenbus vonden, knikken instemmend. Enkele buren hebben besloten om samen actie te ondernemen. “Naar de letter van de wet heeft die agent gelijk. Dat betwisten we ook niet. Maar, ik dacht dat de geest van de wet belangrijker was dan altijd de puntjes op de i te zetten.” De buurt is boos op de politie.

“Trouwens, op het moment dat de gemeente te doen heeft met omvangrijke wegomleidingen, vinden we het vreemd dat de politie dit prioritair aanpakt. Hebben de agenten niets beters te doen? Dit heeft veel weg van pestgedrag”, vinden Van Gastel en zijn buren.

Politie
Korpschef Luc Gers nuanceert. “Volgens mijn gegevens zijn er geen vijftien, maar acht pv’s geschreven. De Brouwersstraat is voor mijn mensen geen prioriteit. Maar, wanneer uit diezelfde straat en de aanpalende Kleine Molenweg klachten komen over die gevaarlijke situatie, moeten we daaraan gevolg geven. Iemand die in de verkeerde rijrichting staat geparkeerd heeft bij vertrek niet voldoende zicht op het verkeer dat er aan komt. Er komen misschien wel geen auto’s aangereden, maar wel fietsers. Er zijn al verschillende bijna-ongevallen gebeurd. De foutparkeerders zijn toen door onze mensen aangesproken, maar blijkbaar zonder gevolg. Wanneer verwittigen niet helpt, verplicht men ons te verbaliseren.” Korpschef Gers benadrukt dat het helemaal niet gaat om ‘pestboetes’. “Het verkeersreglement is er voor iedereen. Aan klachten moeten we gevolg geven. Dat is gebeurd in de Brouwersstraat. Ik sta helemaal achter mijn agent’, besluit Luc Gers. De buren bevestigen met klem dat ze nooit aangesproken werden of verwittigd zijn.

Burgemeester Rik Frans (N-VA) had in eerste instantie kritiek op het schrijfgedrag van de politie, maar stuurde zijn mening bij toen hij van de korpschef vernam dat de bewoners eerder al werden aangesproken op hun foutieve parkeergedrag. “Ik volg de politie, maar ik blijf de timing om op te treden erg ongelukkig vinden, omdat we ons nu optimaal moeten focussen op de grote wegomleggingen.”

8 reacties

 • Run...Bart...run!

  Inderdaad bewoonster Kleine Molenweg,

  De Brouwerstraat is, eens je voorbij het Begijnhof bent, een zalige straat om door te fietsen. Het aanwezige, zeldzame, verkeer dat daar rijdt, rijdt aan een rustig tempo en het lijkt alsof de bewoners daar een hechte band hebben en iedereen elkaar daar kent.

  Ik zie, buiten pestgedrag, geen enkele reden waarom men daar nu plots zo streng moet gaan optreden tegen de bewoners die niemand kwaad doen en die degelijk rekening houden met de veiligheid van de aanwezige kinderen en passanten door hun kleine maar gezellige straat.

  Men zou beter wat meer aandacht hebben voor de snelheidsovertredingen, de inbreuken tegen het ingevoerde eenrichtingsverkeer en de ‘grapjassen’ die de signalisatie veranderen maar niets is eenvoudiger en sneller dan ‘kort’ stilstaande wagens van klanten voor de handelaars in de Kleine Molenweg (remmen het – soms te snelle – verkeer af en vormen verder geen direct gevaar) of om inwoners uit de Brouwerstraat op de bon te slingeren!

  Seponeer die PV’s!

 • Bewoonster Kleine Molenweg

  Ik rijd regelmatig met de fiets door de Brouwersstraat en heb er nog NOOIT problemen ondervonden. Het is er veilig voor fietsers en kinderen en dit komt voornamelijk door de hoffelijkheid van de bewoners. De verkeersveiligheid in de Kleine Molenweg is een veel groter probleem waar niets aan gedaan wordt. En ik vraag mij af wat bewoners van de Kleine Molenweg nu klacht gaan indienen tegen iets waar ze niets mee te maken hebben.

 • Verkeersregels gelden voor iedereen – waar je ook woont

 • Wanneer men de wet overtreedt dan weet men dat men een boete kan krijgen. Heel eenvoudig en duidelijk. Als de Politie bij iedereen verwittigingen moet gaan geven en een tweede aanmaning en wie weet nog wat allemaal dan rijden we binnenkort met zijn allen lekker door het rode licht. Zeker in onze wijken doet het “Hollands” parkeren meer en meer zijn intrede met alle gevaarlijke toestanden van dien. Wat mij het meest voor de borst stoot is dat men boetes gaat uitschrijven in een (sorry hiervoor) achterafstraatje. Terwijl als je door de wijken in Stabroek en Hoevenen rijdt dit tegenwoordig dagelijkse (gevaarlijke) kost is. Met andere woorden de Politie oogst hier kritiek die ze zelf gezaaid hebben door overal alles gewoon door de vingers te zien. Terwijl dit in doorgangsstraten zeer gevaarlijke toestanden meebrengt.

 • Run...Bart...run!

  “ordnung muss sein” beste inwoners in de Brouwerstraat! Tijd voor verandering…en gas-/pest boetes!

 • idd,NOOIT een verwittiging gehad,en de politie wil ook niets zeggen wie en wanneer ze zijn komen verwittigen,zegt genoeg,een groot schandaal

 • vroegere bewoner van de brouwersstraat

  ik heb daar ook zo altijd mijn auto geparkeerd voor de deur van mijn ouders en mijn neef parkeerd ook zo altijd en nu hoor ik dat mijn neef ook een boete heeft gehad.
  dit zijn wel pestboetes schandalig noem ik dat nooit zijn in de brouwersstraat bijna ongevallen geweest nooit heeft de politie verwittigen gegeven daarvoor maar ja nen nieuwe korpchef en nen nieuwe burgermeester zijn nieuw wetten he maar dat politie langs het begijnenhof kom en zo langs de brouwersstraat richting kerkplein rijd mag ook niet want dat is spookrijden als de bewoners van de brouwersstraat hun auto’s juist moeten parkeren let jij dat maar is op je korps meneer de korpschef.

 • Bewoonster Brouwersstraat

  Er zijn effectief meer dan 8 boetes geschreven! Sommige huishoudens kregen er zelfs 2 in de bus. Even aanvullen dat de Brouwersstraat een gezellig, rustig, smal straatje is. Een straat die vooral door wandelaars en fietsers gebruikt wordt. Bij ontbreken van een voetpad gebruiken deze allemaal het midden van de rijbaan en moeten zij nooit tussen de geparkeerde auto’s, wat dus absoluut niet tot een onveilige verkeerssituatie leidt. Belangrijk is dat deze straat maar de breedte heeft voor één wagen te laten passeren, wat eenrichtingsverkeer oplevert. Dus steeds zeer overzichtelijk om de parkeerplaats te verlaten. De klachten die er waren gingen over wildparkeren en sluipverkeer en zijn dus niet naar de bewoners gericht veronderstel ik? Dat zonder enige waarschuwing zo’n hoop mensen op de bon gaat, vind ik toch ook net iets te ver gaan. Wij waren met drie thuis, hadden graag onze wagens verzet, maar werden niet gewaarschuwd. Nooit in die jaren dat we er wonen!