Kerkschip verhuist van Lillobrug naar Houtdok

Het Kerkschip Sint-Jozef verhuist binnenkort vanaf zijn huidige meerplaats aan de Lillobrug in Lillo naar het Houtdok. Dat dok ligt nabij het Eilandje in Antwerpen. Op de huidige ligplaats aan kaai 526 zullen duwbakken komen afmeren.
Kerschip is destijds opgevat als parochiekerk en feestzaal voor binnenschippers. Het betonnen schip, dat door de Duitsers tijdens de oorlog werd gebouwd, is door de schippers jarenlang gebruikt voor kerkdiensten, huwelijken, doopsels en bijhorende feestelijkheden. Het werd ook meer en meer een toeristische attractie, temeer omdat in het cafetaria goed kan worden gegeten. Ook mensen die in de omgeving werken, maken hier goed gebruik van.
De jongste tijd lag het schip iets verdoken tussen containers en gebouwen van bedrijven. Daarom besloten de beheerraad en aalmoezenier Jos Vanhoof om naar een beter bereikbare plaats te verhuizen. Schippers en ex-schippers uit Schoten, Merksem of Linkeroever zullen het in het Houtdok makkelijker kunnen vinden.
Mensen uit de Polder, die hier ’s zondags naar de Mis kwamen, zijn minder opgezet met de toekomstige nieuwe ligplaats. Zij kunnen echter terecht in Lillo waar om 10 uur de hoogmis wordt opgedragen. (sdl)

Een reactie

  • Heel flink en positief, aan de houtdok zal het kerkschip meer parochianen krijgen omdat veel schippers en aanverwante beroepen toch nog altijd in de stad wonen. Maar waar blijven dan de plaatsen voor schippers met een woonboot of gepensioneerde op hun boot die blijven al jaren op hun honger zitten. Het Albertkanaal en bijhorende locaties zijn verboden ja zelfs hebben ze de bolders overkapt zodat een bewoond schip geen plaats heeft. Wij zijn in de minderheid nog minder dan de zigeuners, bepaalde religieuzen, bohemers en noem maar op.