Home Philippe Speth ontving al 450.000 euro aan giften

 

 

Met de overhandiging van een cheque van 20.000 euro kreeg het home Philippe Speth, tot op vandaag, in totaal al 450.000 euro steun. De gelden waren telkens afkomstig van de bals georganiseerd door de Kapelse burgemeesters Jacky Buchmann en zijn opvolger Dirk Van Mechelen. De fondsen werden gebruikt voor de uitbouw van het home en konden allemaal gerealiseerd worden zonder subsidie van de Vlaamse overheid.

Sinds 2002 heeft burgemeester Dirk Van Mechelen de traditie van zijn voorganger Jacky Buchmann steeds verder gezet. Telkens kozen ze om de opbrengst van hun bals te schenken aan het Kapelse home Philippe Speth. Daar kunnen probleemjongeren verblijven en onder begeleiding klaargemaakt worden om opnieuw een zelfstandig leven op te bouwen. Vandaag kunnen kinderen, en jongeren, in Speth terecht vanaf hun 12 jaar maar ze kunnen maar blijven tot op hun 18de , of via vrijwillige voortgezette hulpverlening tot de dag waarop ze 20 jaar worden. “De visie van home Speth is om aan de hun toevertrouwde kinderen en jongeren een aantal basisvoorwaarden mee te geven. We hebben een staf van 33 medewerkers en vandaag verblijven er 24 jongeren. in 2014 breidt Home Philippe Speth zijn aanbod van kamertraining uit naar 10 volwaardige studio’s. Een belangrijke meerwaarde van het home is de ligging in een parkgebied met centraal een kasteeltje. De ligging had echter ook nadelen op ruimtelijk vlak waardoor het bouwen van nieuwe constructies was uitgesloten. Daar kwam in 2010 verandering in met het nieuwe Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) met daarin een aantal duidelijke bepalingen over mogelijke uitbreidingen. Zo kon stilaan gestart worden met het optrekken van bijgebouwen, studio’s nodig op de verdere werking op een kwalitatieve manier te bestendigen” zegt directeur Peter Van Gorp.

Nieuwe aanwinst

Na de overhandiging van de cheque opende burgemeester Dirk Van Mechelen “De Loft”. Dat is een nieuw, multifunctioneel gebouw op het terrein van het home en bestaat uit een gelijkvloers en een eerste verdieping. Op het gelijkvloers is er een werkatelier en een overdekte fietsenstalling. Het werkatelier kan worden ingezet om interne jongeren zonder dagbesteding creatief bezig te houden of te begeleiden. Op de eerste verdieping is er een polyvalente zaal die voor de meest uiteenlopende doeleinden kan gebruikt worden zoals kooklessen voor jongeren, workshops, yogalessen en ouderontvangst. De kinderen kunnen er ook in privé-sfeer hun verjaardagsfeestje vieren met familie en vrienden. Bovendien kan de zaal aangewend worden voor sociaal-gerelateerde doeleinden. Voor de realisatie kon voor de zoveelste maal gerekend worden op de opbrengst van het bal Dirk Van Mechelen. Dit jaar heeft het bal plaats op 16 november in de nieuwe feestzaal op het Marktplein. Op 2 juni is er de jaarlijkse rommelmarkt op het terrein van het home. De opbrengsten hiervan worden gebruikt voor de werking van het home.