Groepsaankoop stroom en gas via SamenSterker

Kalmthout – Via de coöperatie SamenSterker kunnen zowel privépersonen als bedrijven intekenen voor groepsaankopen stroom en gas. Het initiatief gaat uit van ex-deputé Inga Verhaert (sp.a) die in de vorige legislatuur dergelijke groepsaankopen via de provincie introduceerde.
De nieuwe provinciebestuurders (N-VA en CD&V) beslisten om de groepsaankopen af te schaffen. “Ik kreeg daarop veel vragen om het initiatief tóch op een of andere manier verder te zetten. Dus begin ik opnieuw met een groepsaankoop, maar dan vanuit de coöperatie SamenSterker. De werkwijze blijft dezelfde: u tekent vrijblijvend in en beslist na de veiling of u wel of niet ingaat op het voorstel”, zegt Verhaert.
De voorbije negen jaren schreven meer dan 800.000 huishouden in op de groepsaankopen van de provincie. Meer dan een half miljoen gezinnen gingen in op het aanbod en profiteerden van een voordelig groen energiecontract.
“De nieuwe provinciebestuurders stopten met de groepsaankoop onder het mom dat de prijs niet gegarandeerd de laagste was. Dat argument houdt geen steek. Er is namelijk geen enkele leverancier die op voorhand kan garanderen dat hij voor iedereen de laagste prijs heeft. Het aanbod van de groepsaankoop is het resultaat van een veiling en kan dus ook niet op voorhand voorspeld worden. Ook de VREG kon in zijn onafhankelijke doorlichting vaststellen dat de aangeboden prijzen via de groepsaankoop interessant zijn. Voor elektriciteit waren ze zeer regelmatig zelfs voordeliger dan de vergelijkbare contracten die de VREG op zijn V-test heeft staan. Voor gas was de groepsaankoopprijs zelfs steeds voordeliger”, aldus nog Inga Verhaert.
Wie wil intekenen op de nieuwe groepsaankoop, kan dat tot en met 24 juni vrijblijvend doen via www.samensterker.be/antwerpen Ook bedrijven kunnen intekenen, voor hen is de deadline 8 oktober.