Samenvoeging magazijnen en uitbreiding brandweerkazerne


Brasschaat – Met een stevige accent richting een duurzame aanpak werd op 24 april door burgemeester Jan Jambon en enkele werkmannen van de gemeentelijke magazijnen de symbolische eerste steen gelegd van wat een modern nieuw magazijn en brandweerkazerne moet worden.

Momenteel beschikt de gemeente Brasschaat over twee verschillende magazijnen – aan De Mortel en de Ploegsebaan. Die worden samengevoegd om efficiënter te kunnen werken. Meteen grijpen we dat moment aan om de bestaande infrastructuur aan De Mortel – waar de diensten zullen verzameld worden – grondig aan te pakken.

Omdat we ons oog op de toekomst gericht houden, wordt het gebouw modulair aangepakt. Daardoor kan er in de indeling gemakkelijk gewijzigd worden indien dat inde toekomst nodig zou blijken. De dakconstructie bestaat uit twee driehoeken (vanuit doorsnede gezien) waarbij het achterste deel van de ruimte via het dag alsnog daglicht krijgt. De materialen bestaan uit staal, beton en metalen golfplaten. Daarnaast wordt er voorzien in regenwateropslag met recuperatie met een inhoud van 60.000 liter en de plaatsing van fotovoltaïsche panelen.

Uitbreiding brandweerkazerne
De brandweerkazerne wordt gelijktijdig aangepakt. Daarbij zal het bestaande ‘administratieve’ gedeelte bewaard blijven. De grootste ingrepen gebeuren door de uitbreiding van de bestaande vier poorten naar maar liefst acht stuks.
Dankzij de scheiding tussen de ‘trage’ administratieve circulatie in het gebouw, tegenover de ‘snelle’ voor de interventies kan de werking optimaal verlopen. Bovendien heeft de compacte aanpak in andere kazernes bewezen dat het de interventietijd doet slinken.
Ook hier wordt de duurzame aanpak voorop gezet. Niet alleen om doordacht het nieuwe gebouw te construeren, maar ook om de werking van de brandweer tijdens de bouwfases minimaal te storen.