Nog zes koningen en koninginnen gekroond

Claudia, Laura, Vince, Melanie, Lena en Lode met keizer Rob de Vree

Wie dacht dat al de gansrijderskoningen en -koninginnen al gekroond waren, had het mis. Op vrijdag 5 april streden de leerlingen van basisschool Noordland in Zandvliet voor de felbegeerde kronen en mantels.

Voor de strijd werd aangevat werden de uittredende koningen gevierd.  Onder de luifel op de speelplaats van de school werden drie ganzen, gemaakt uit stof,  aan evenveel galgen opgehangen.  Er werd in twee manches gestreden. Eerst was het de beurt aan de leerlingen van het tweede, vierde en zesde leerjaar. Eens de koningen gekend mochten de jongens en meisjes van het eerste, derde en vijfde leerjaar aantreden.  De leerlingen moesten al lopend een voor een onder de galg door. Er werd gesprongen en heftig getrokken aan de gans, die gevuld was met wat lekkers. Zodra er een gaatje in de  gans kwam en er een stevig ruk aan werd gegeven, vlogen de snoepjes in het rond.  Regelmatig werden er  gaatjes in de ganzennek geknipt, zodat uiteindelijk de nek eraf werd afgescheurd.

In totaal streden 136  leerlingen voor zes kronen. De zes gelukkigen waren: Vince (1ste leerjaar); Claudia (2de leerjaar), Melanie (3de leerjaar) Laura (4de leerjaar), Lena (5de leerjaar) en Lode (6de leerjaar). Er volgde nog een rondedans samen met keizer Rob De Vree.