Vier minderjarige brandstichters Kalmthoutse Heide opgepakt

Daders brand Kalmthoutse Heide krijgen rekening thuisbezorgd

Eind vorige maand brak brand uit op de heide vlak bij de parking Zuid aan de Verbindingsstraat. Ongeveer een hectare van het natuurgebied ging in vlammen op. Al vlug rees het vermoeden dat het niet ging om een accidentele brand, maar dat de vuurzee het werk was van een of meer brandstichters.

Zes brandweerwagens en een twintigtal brandweerlieden van brandweerzone Rand reden uit en hadden de brand vrij vlug onder controle. Een vrijwilliger van Natuurpunt die per ongeluk in de buurt aan het wandelen was, zag een viertal jongeren die zich verdacht gedroegen. Mee dankzij zijn alertheid en het adequaat en vlug optreden van de brandweer kon een grote natuurramp worden voorkomen.

“Al snel werd duidelijk dat het hier om brandstichting ging. Gelukkig stond er die dag bijna geen wind en gebeurde alles niet in een brandgevaarlijke periode. Maar de droge vegetatie en heel wat bomen werden een makkelijke prooi voor de vlammen”, aldus Kalmthouts burgemeester Lucas Jakobs.

“Er werden vier minderjarigen uit Antwerpen opgepakt en gearresteerd. Zij maakten deel uit van een begeleide uitstap naar de Kalmthoutse heide. Het viertal was ook al gekend bij de jeugdrechter. De procureur werd verwittigd en de vier jongeren werden voorgeleid voor de jeugdrechter, die de zaak verder opvolgt. Ze legden ook bekentenissen af”, aldus nog de Kalmthoutse burgemeester.

Het is de eerste keer dat daders van een heidebrand werden opgepakt. Dit zijn geen kwajongensstreken, maar ernstige feiten. De betrokkenen riskeren strafvervolging door het gerecht. De gemeente Kalmthout en brandweerzone Rand wensen de kosten van de bluswerken vergoed zien. Die worden geraamd op 2000 euro. “Dat is geen astronomisch hoog bedrag, maar het is wel een principekwestie. We willen duidelijk maken dat dergelijke feiten niet onbestraft blijven en dat de gemeenschap niet moet opdraaien voor de kosten”, aldus nog Lucas Jakobs.