Eerste Belgisch kampioenschap Escape Rooms in Fort van Stabroek

 

Stabroek – 72 teams van 4 streden op zondag 24 februari, in het fort van Stabroek voor de allereerste titel van Belgisch kampioen Escape Room. Deze eindspelers bleven over na de preselecties waaraan meer dan tweeduizend ploegen hebben deelgenomen.

Unieke locatie

Met Stafort heeft het kampioenschap een unieke locatie uitgekozen, die volledig past in de sfeer van de Eerste Wereldoorlog, het thema van het kampioenschap waaraan zowel Nederlands- als Franstalige teams deelnemen.
“In het fort bouwden we twee keer achttien identieke pop-up mini-escape rooms. Alle teams moeten in de loop van de dag binnen de tien minuten ontsnappen uit elk van die achttien rooms. De vier beste resultaten nemen het dan in de ultieme finale op tegen elkaar”, legt medeorganisator Emile Derache uit.
Alle escape rooms staan in het teken van de Eerste Wereldoorlog. De militaire keuken, de slaapzalen, de eetzaal zijn voor de hand liggende locaties in dit fort. Maar in andere kamers moesten we creatiever zijn. Soms wordt er geschoten, als de deelnemers eerst hun koffer kunnen openen waarin de geweren zitten. Twee escape ‘rooms’ liggen buiten en daar komt het erop neer om zo vlug en duidelijk mogelijk te communiceren”, aldus nog Emile Derache.

Tom Callens van Stafort ging graag in op de vraag om in het fort het eerste Belgische kampioenschap te organiseren. “Ben wel verbaasd over het professionalisme van Lychee Events, dat de organisatie op zich nam. Het fort is natuurlijk de ideale omkadering”, klinkt het uit de mond van Callens.

Escape room
Het komt overgewaaid uit Oost-Europa en bij onze noorderburen is het al veel meer ingeburgerd dan bij ons. In bijna alle steden en gemeentes in Nederland vind je wel escape rooms. Bij ons heb je er enkele in Antwerpen, Turnhout en ook in Kalmthout. Het is in de eerste plaats een groepsspel. De leden van de groep worden opgesloten in een kamer. Aan de hand van antwoorden op raadsels of vragen krijgen de leerlingen tips. Wie alle tips kan verzamelen heeft alles gegevens in handen om binnen een afgesproken tijd te ontsnappen uit de kamer.

Kalmthout
“Het leuke aan dit spel is, dat je eigenlijk helemaal geen voorkennis moet hebben. Het is geen quiz of het draait niet om kennis. Het belangrijkste aan dit spel is dat de spelers moet samenwerken, logisch moeten nadenken en duidelijk en open communiceren. Daar draait alles om. Wie komt spelen, wil natuurlijk plezier maken. Daarom kunnen we in het koffiehuis alles volgen via camera’s. Wanneer we vaststellen dat een groep vastloopt, krijgen ze van ons enkele tips om het spel opnieuw op gang te trekken. Ondertussen tikken de seconden wel weg en dat zorgt zeker naar het einde toe voor extra spanning. Maar dat hoort ook bij het spel”, vindt Tom Vercauteren van Clocks Ecape Room in Kalmthout.
“Escape rooms richten zich tot een doelgroep tussen 8 en 88. Onlangs speelde een groep en het te vinden antwoord was een datum. Op het einde verklapte het koppel dat op die datum hun eerst baby zou worden geboren. Ook bedrijven vinden hun weg naar escape rooms als vorm van teambuilding”, aldus nog Dave Vercauteren. Napraten bij een drankje en een hapje kan in het koffiehuis.
Info :  www.clocks-escaperoom.com en  www.stafort.be