Kalmthoutse ‘klimaatjongeren’ in dialoog met burgemeester

 

 Jenne (l) en Victor (r), gevolgd door Lasse (l) en Isalinde (r). burgemeester Lukas Jacobs, schepen Silke Lathouwers en Marc Konings, diensthoofd Milieu en Groen.

De vraag om beter voor het milieu te zorgen, klinkt steeds luider. In Kalmthout valt de oproep voor een aangepast beleid alvast niet in dovemansoren. Op woensdagmiddag 13 februari ontvingen burgemeester Lukas Jacobs en schepen van Jeugd en Milieu Silke Lathouwers vier scholieren van basisschool Kadrie op het gemeentehuis. Zij brachten verschillende ideeën aan om ook in Kalmthout milieubewuster te werken én te leven.

“Uiteraard zijn de nationale acties van de voorbije weken ons niet ontgaan”, burgemeester Jacobs. “We zijn dan ook blij dat Victor, Jenne, Lasse en Isaline hun ideeën met ons komen bespreken. Deze generatie zal de effecten van de klimaatopwarming immers het hardst voelen. Als gemeentebestuur willen we dan ook het signaal geven dat ze gehoord worden.”

De vier ‘klimaatjongeren’ uit het vijfde leerjaar waren alvast goed voorbereid. Aan de hand van een heuse Powerpoint-presentatie kwamen ze met heel wat initiatieven op de proppen. “Op school merken we dat kinderen vaak niet weten hoe het moet”, vertelt Isalinde. “Er zijn zoveel verschillende vuilbakken dat we door de bomen het bos niet meer zien.” Ook Victor herkent het probleem: ’s Avonds zijn veel kinderen zo gehaast dat ze hun afval gemakshalve in de eerste vuilbak kieperen die ze tegenkomen. Vermijd dit door de uitleg over de vuilbakken regelmatig te herhalen in de klas.”

“Op termijn willen we een autovrije dag per week introduceren op school”, vertellen Lasse en Jenne. “Tijdens de jaarlijkse fluoactie merken we dat er heel wat kinderen met de fiets naar school komen, dus het kán. In maart of april willen we alvast starten met een autovrije woensdag, tegen volgend jaar willen we dit graag 1x per week realiseren.”

Verder vroegen de leerlingen ook aan de gemeente om zich – onder andere – te engageren voor het klimaat en om bijvoorbeeld plastic te vermijden. Ze waren dan ook blij verrast toen bleek dat Kalmthout al jaren inspanningen levert op verschillende vlakken. Zo werden op verschillende gebouwen al zonnepanelen geïnstalleerd, met het zwembad als meest recente voorbeeld. Ook wordt er stelselmatig overgeschakeld op LED-verlichting in de straten omdat die zuiniger – en dus milieuvriendelijker – zijn. Zeker in het gemeentehuis zelf wordt er zo milieubewust mogelijk gewerkt door papierverspilling tegen te gaan en kraantjeswater te drinken in plaats van plastic flessen aan te kopen.

“Als gemeente nemen we onze verantwoordelijkheid en werken we elke dag aan een gezonde omgeving voor iedereen. We moedigen alle Kalmthoutenaren dan ook aan om hun steentje bij te dragen. Dat doen we onder andere door subsidies uit te reiken en groepsaankopen te organiseren voor milieuvriendelijke toepassingen, zoals elektrische fietsen of bakfietsen. Tegen 2020 willen we de CO2-uitstoot in Kalmthout drastisch verlagen. Een ambitieus plan, maar met de spirit van klimaatjongeren zoals deze vier moet dat zeker lukken!”