Het Elfstedenrecord gaat sneuvelen

Foto uit 1956: Een vijftal komt arm-in arm over de finish

De Elfstedentocht werd tot nu toe 15 keer verreden en dit vanaf 1909 t/m de recentste tocht in 1997. Afstand van die race: bijna 200 kilometer. Het record voor de langste periode tussen twee Elfstedentochten is 8.070 dagen, tussen de edities van 1963 en 1985.
Dit record zal op 9 februari 2019 worden verbroken.

Bij zo’n Elfstedentocht waren er in elke stad stempelposten welke als bewijs dienden dat elke deelnemer daar passeerde. Hier komen ze: Leeuwarden (start) – Sneek-ijlst-Sloten-Stavoren-Hindeloopen- Workum-Bolsward-Harlingen-Franeker-Dokkum-Leeuwarden (finish).
Enkele merkwaardige tochten: Op 14 januari 1956 rijden vijf deelnemers arm-in-arm over de finish. De vereniging”Elf Steden” weigerde het vijftal tot winnaar uit te roepen en drong zelfs aan op diskwalificatie. Een huldiging bleef achterwege, de krans voor de winnaar werd haastig afgevoerd. Het vijftal kreeg later alsnog erkenning voor zijn prestatie.
18 januari 1963: was één van de zwaarste tochten. Het vroor -18 graden en door de stormachtige oostenwind was het voor het gevoel nog veel kouder. Bovendien was er stuifsneeuw: van de 9.862 deelnemers behaalden er uiteindelijk slechts 57 wedstrijdrijders en 72 toerrijders een Elfstedenkruisje wat overeenkomt met 5,5%,een diepterecord in de geschiedenis van de Elfstedentocht.
De volgende dag woedde er een zware sneeuwstorm. De winnaar was toen Reinier Paping, met grote voorsprong.
Tenslotte op 4 januari 1997:738 deelnemers,69% bereikte de finish. Winnaar bij de mannen: Henk Angenent / bij de dames Klasina Seinstra.
En… nu maar wachten en wachten en nog eens wachten tot de volgende editie.
Fransooi