KAS ruilt kapelletje voor drie grote kerken

Dayna Kurtz treedt op in ’t Kerkske, Kapelsestraat te Kapellen

 

“Minder concerten per jaar om meer mensen te bereiken”

Kapellen, Stabroek – Kunstencentrum Attenhoven Stichting, kortweg KAS, ruilt het kleine kapelletje van de Heuvels voor drie grote kerken in Kapellen. Door minder concerten per jaar te brengen, wil de vzw door deze verhuis toch een groter publiek bereiken.
Het lijkt wel of KAS iets heeft met kapelletjes, oude en nieuwe kerken. Voormalige gebedshuizen en kerken waar nog erediensten worden gehouden lopen als een rode draad doorheen de geschiedenis van KAS. Wat begon in het oude kerkje Attenhoven in Hoevenen, verkaste daarna naar het kapelletje van de Heuvels op de grens Kapellen-Stabroek. Nu gebruikt KAS ’t Kerkske, de St.-Jacobuskerk en de Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangenkerk Zilverenhoek in Kapellen om concerten allerlei te organiseren.

De eerste tien jaar organiseerde KAS zijn concerten en tentoonstellingen vanuit het oude kerkje Attenhoven in Hoevenen. “We organiseerden in dat voormalige gebedshuis tentoonstellingen van plastische en beeldende kunsten, voordrachten, muziek en zang en nog een waaier andere culturele manifestaties. Het werden boeiende culturele jaren. Op het programma stonden niet altijd de grote publiekstrekkers, maar dat was niet erg. Veel jonge kunstenaars kregen in het kerkje de kans om hun werk tentoon te stellen”, aldus KAS-voorzitter Erik Simons (68). Toen de gemeente het oude gebedshuis sloot omwille van onder meer veiligheidsredenen, ging KAS op zoek naar een alternatief.

“Na onderhandelingen met het Stabroekse parochieteam organiseerde KAS dan vanuit de kapel van de Heuvels opnieuw tal van concerten en tentoonstellingen. Maar de kapel werd dit jaar verkocht en kwam in handen van Erik Verschooren, zaakvoerder van de bvba Picotec en overbuur van de kapel. Ook met deze eigenaar kwam KAS tot een overeenkomst en bleef de kapel van de Heuvels de thuisbasis van de vzw.
“De vaste kern van KAS wordt stilaan een dagje ouder. Omdat we zowel tentoonstellingen als concerten brengen, moeten we telkens de kapel helemaal anders inrichten. Dat begon te wegen. De kapel is een intieme culturele locatie, maar dat wil tegelijkertijd zeggen dat er maar een beperkt publiek binnen kan. Na enkele gesprekken met de gemeente Kapellen kwamen we tot een akkoord dat we voor ons programma een beroep kunnen doen op drie grote kerken in Kapellen. Er is ’ t Kerkske, een theaterzaal met een vaste tribune waarop plaats is voor 124 personen en waar ook een vaste licht- en geluidsinstallatie, en een vaste beamer. Hier brengen we op zaterdag 2 februari onze eerste voorstellingen. Om 14u30 staat veelzijdig gitarist Kris Doms op de bühne. Komen luisteren is gratis. ’s Avonds is het de beurt aan de Amerikaanse Dayna Kurtz. Kaarten in vvk kosten 14€, aan de kassa 17€”, legt Erik Simons uit.

Op zaterdag 23 maart trekt KAS dan voor het eerst naar de Sint-Jacobuskerk voor een klassiek concert met Terra Nova Collective met Clari d’Amore. Dat is een project dat een revivel brengt van speciale klarinetten. In januari speelt dat gezelschap in New York, in februari in Japan en dan in Kapellen. Info en kaarten : www.kasattenhoven.be en info@kasattenhoven.be
Erik Vandewalle