De “stalen kathedralen” van de Weipolder

 

 

Oosterweel – In het havenhuis werd het recent uitgegeven boek over Mercantile Marine Engineering and Graving Docks Company gepresenteerd. De makers zijn Steven Van den Borne en Lode De Clercq. Zij voltooiden in juli van 2018 het boek, dat begonnen was als een bouwkundige studie in verband met de vroegere scheepsherstelling.

Het gaat over wat in de volksmond tot zo’n 70 jaar geleden “de Mercantil” werd genoemd en die op het grondgebied van Oosterweel werd gebouwd.
Het boek biedt een uitvoerig bouwhistorisch overzicht van deze tot de verbeelding sprekende site met monumentale droogdokken en metalen werkhuizen opgevat als ‘stalen kathedralen’. Daarnaast gaat ook een bijzondere aandacht naar het sociale aspect: na de Tweede Wereldoorlog zou Mercantile uitgroeien tot een bedrijf van wereldformaat dat in de jaren 1950 nog werk bood aan zeker 4500 scheepsherstellers. Op dit moment wordt de reconversie van de site in goede banen geleid door Engine Deck Repair. Uit de archieven diepten de samenstellers meer dan 200 afbeeldingen op. Daarmee trachtten zij een gezicht te geven aan de Merkantil, zoals het bedrijf algemeen werd genoemd.”, zegt Steven van den Borne. Het fraaie boek is opgemaakt in het Nederlands met achteraan een volledige vertaling van de tekst in het Engels (met verwijzingen naar de afbeeldingen).
De site ondergaat een reconversie. Bewaard of gerestaureerd worden  het pomphuis uit 1930 én de voormalige ketelmakerij, smidse en lashal.

Het boek kost 53 euro en is verkrijgbaar via auteur Steven Van den Borne en bij boekhandel Erik Tonen. (sdl)
Info: stevenvandenborne@gmail.com.