Daar is opnieuw de Sint-Anthoniusbeuling

Kapellen – Vanaf vandaag en dat drie weken lang is er opnieuw St.-Antoniusbeuling te koop. Morgen 17 januari is immers de naamdag van de heilige Antonius, de patroonheilige van de beenhouders.
“In de jaren 60 van vorige eeuw werd de Sint-Antoniusbeuling gelanceerd door de Antwerpse beenhouwersbond als antwoord op de aankomende concurrentie van de grootdistributie. Toen werd er in heel de provincie beuling gemaakt. Nu blijven er nog enkelingen over, waaronder Peter Van de Weyer.
“Onze beuling heeft een andere kruiding en is ook met rozijnen. Deze rozijnen smaken echter niet naar gewone rozijnen. Door een specifieke drank waarmee de rozijnen “zat” worden gemaakt, verliezen ze een gedeelte van hun zoetigheid. De beuling is dus zeker niet zoet te noemen. Normaal worden de druiven ondergedompeld in calvados. Maar mijn vader vond dat de zoetigheid van de druif dan te veel de smaak beïnvloedde. Daarom ging hij op zoek naar een eigen cocktail. Wat die precies is, ga ik natuurlijk niet verklappen. Ook de speciale kruiden die de beuling zijn typische smaak geeft, is beroepsgeheim. Vroeger werd de beuling maar één week verkocht. Dat was traditie. Maar de vraag was zo groot, dat we niet anders konden dan van één naar drie weken te gaan”, legt Peter Van de Weyer uit.
“Vroeger werd de sint-Antoniusbeuling alleen in Kapellen verkocht. Door de samenwerking met “Boeren en Buren” en Vleesambacht Van de Weyer vindt u hem op dinsdag op het De Koninckplein in bibliotheek Permeke, op donderdag in Antwerpen in het Vinkenhof in de Van Schoonbekestraat, op vrijdag in ontmoetingsruimte Verrezen Heer in de Berchemstadionstraat en in gaanderij Ter Linde in Mortsel. (evdw)