Kinderen brachten het kerstverhaal te Heide

 

Bij het slot van de Eucharistieviering in de volgelopen parochiekerk van Heide-Kapellenbos met Kerstmis, barstte het applaus spontaan los en dankte pastoor pater Jos Verhaegen SVD allen voor hun zeer talrijke opkomst, en bovenal de kinderen die voor een echte “warme en tedere Kerstviering” zorgden! Met Kerstavond genoten bijna honderd parochianen reeds van het traditionele gratis Kerstmaal, zodat niemand die toch bijzondere avond in eenzaamheid moest doorbrengen. Met Kerstmis zelf kwamen de kinderen in processie door de midden gang om hun lichtjes in de stal neer te zetten, terwijl acoliet Danny het Kindje Jezus in de kribbe legde en pastoor Jos het bewierookte. Juf Ilse wist een hele schare kinderen rond zich te verzamelen en op één zaterdagnamiddag klaar te stomen voor een reeks mooi gebrachte liedjes en een hartverwarmende en sprekende uitbeelding van het bekende Kerstverhaal. Prof. Peter Knockaert bespeelde de piano, terwijl echtgenote Erika Wauters met Ilse afwisselend dirigeerde. Het was alsof er een nieuw kinderkoor in de maak was! Bij de opening klonk het bekende “Jingle bells”, terwijl telkens de tekst op een scherm geprojecteerd werd, zodat ook velen in de kerk wel eens wat durfden mee zingen. In zijn homilie vertelde pastoor Jos hoe een jong gezin een diepe vreugde ervaart bij de geboorte van een kind, dat hun leven extra liefde en betekenis geeft. Helaas krijgen al die kindjes geen eerlijke kans en zijn er miljoenen op de vlucht, radeloos zoekend naar rechtvaardigheid. Er veranderde duidelijk nog niet veel in 2000 jaar! Laat met Kerstmis die wens van” vrede op aarde aan de mensen van goede wil” ook werkelijkheid worden – besloot pastoor Jos! Fris klonk daarna het “klink klokjes” en de samenzang van “de herderkens lagen bij nachte”. Zacht klonk als communielied “Kerstmis, Kerstmis” en het uitjubelend de slotzang “Ik wens je een vrolijk kerstfeest”. Knaller was echter beslist ook het optreden van de twee erg jeugdige muzikanten, Stien Buyens die op saxofoon “Joy tot he world” en “O denneboom” speelde, terwijl Lars Hertling op tuba “Komt allen te samen” en “Gloria in excelsis Deo” ten gehore bracht. Alle aanwezigen waren het volmondig eens met pastoor Jos dat het een “warme en tedere Kerstviering” was en waren beslist blij dat ze in Heide naar de Eucharistieviering met Kerstmis waren geweest – een niet te missen viering door een hechte warme en sterk verbonden parochiegemeenschap, gedragen door een hele schare sterk geëngageerde vrijwilligers!

Lieven Gorissen