Ekeren behaalt bloemensymbool

De Vereniging voor Openbaar groen (VVOG) heeft de winnaars bekendgemaakt van de finale van de Groene Lente 2018. Met de Groene Lente wil VVOG openbaar groen promoten door interessante, creatieve en vernieuwende groenprojecten in de kijker te plaatsen. De Antwerpse districten zijn dit jaar 6 keer laureaat. Antwerpen, Berchem, Borgerhout, Deurne, Ekeren, Hoboken, Merksem en Wilrijk behaalden ook bijen- en/of bloemensymbolen.

Groene gemeente
Het wedstrijdonderdeel ‘Groene Gemeente’ bekroont de beste groenprojecten van 2018, zowel kleinschalige als grotere groenprojecten. Het district Ekeren werd vierde in de subcategorie ‘Groen bij gebouw’ voor het beplantingsproject van de prairietuin aan de Sint-Lambertuskerk. De oude beplanting was aan vervanging toe en via een prijsvraag werd een nieuw ontwerp weerhouden waarbij de criteria esthetiek, duurzaamheid en bestendigheid tegen vandalisme de belangrijkste aandachtspunten waren. Het gekozen ontwerp houdt rekening met alle mogelijke zon- en schaduwmomenten. De volledige aanleg gebeurde in eigen beheer door de groendienst Ekeren.

Gemeente in bloei
VVOG deelde bloemensymbolen uit voor de meest verdienstelijke bloemenprojecten in 2018. VVOG beoordeelde de bloemenprojecten op een aantal criteria, zoals creativiteit, duurzaamheid en ecologie. Het district Ekeren diende 2 kleinere onthardingsprojecten in aan de Konijnenberg en Statiestraat, waarbij de verharding van verkeersgeleiders weggenomen werd en de vrijgekomen ruimte een kleurrijke vaste beplanting kreeg. Een tweede project dat ingediend werd, was het ecologisch maaien op het oude terrein in Veltwijckpark. Door een gedifferentieerd maaibeheer komt er daar terug een overgang van grasland naar bos. Het ecologisch maaien zorgt ook voor de verhoogde aanwezigheid van diverse diersoorten. Het omvormingsproject van de Driehoekstraat gaat zijn tweede jaar in en de vakken zijn ondertussen mooi dichtgegroeid. Voor al deze inspanningen kreeg Ekeren een bloemenbord met 2 bloemensymbolen.