Graaf Daniël Le Grelle overleden

Berendrechtse graaf Daniël Le Grelle (96) is zaterdag overleden. De man was een halve eeuw het gezicht van de Antwerpse Polder en schreef een stukje Antwerpse geschiedenis. Le Grelle, door zowat iedereen ‘de Graaf’ genoemd zat van 1958 tot 1988 onafgebroken in de Antwerpse gemeenteraad en verdedigde daar, samen met de twee andere raadsleden uit de polder Staf De Lie en Marcel Bartholomeeussen, met hand en tand de belangen van de Antwerpse Polderdorpen die moesten wijken voor de havenuitbreiding. De dorpen Berendrecht, Zandvliet en Lillo Fort werden door hen gered en wellicht hadden er zonder hen ook delen van Stabroek ooit moeten plaatsmaken voor de haven. De reden waarom Le Grelle het nooit tot schepen heeft geschopt, ligt volgens velen in zijn karakter. Als CVP’er is hij nooit een partijslaaf geweest en heeft er altijd voor gekozen om een onafhankelijke koers te varen. Le Grelle zou later mee de districtsraad Berendrecht, Zandvliet en Lillo oprichten en er zes jaar voorzitter van worden. Hij ontpopte zich ook als bewaarder van het erfgoed, stichtte de Heemkundige Kring en het Poldermuseum, wist het Reigersbos te bewaren en met de Bourla-schouwburg en de Vlaaikensgang redde hij ook monumenten in Antwerpen zelf. Graaf Daniel Le Grelle is van opleiding jurist en maakte carrière als bankier en bedrijfsleider. Hij is ook de man die als directeur van het keuringsbedrijf Vinçotte een groen certificaat invoerde. Als voorzitter hervormde hij het Belgisch Olympisch Comité tot het BOIC. Hij en zijn zoon stonden zestien jaar aan het hoofd van de commissie die de koning adviseert over de benoeming van nieuwe adel. De graaf was een man die, zowel de gewone man als, de groten der aarde ontmoette en hen niet zelden wist te charmeren.

De afscheidsviering heeft plaats in de Sint Gertrudiskerk te Zandvliet op vrijdag 14 december 2018 om 11 uur. Samenkomst en begroeting in de kerk vanaf 10.30 uur (Spaansemolenstraat 1). De mis zal gevolgd worden door de bijzetting in de familiekelder te Berendrecht, gelegen aan de Schouwvegerstraat.

Een laatste groet kan gebracht worden op woensdag 12 december van 15 uur tot 16 uur in Uitvaartcentrum Groffen I Sereni, Monnikenhofstraat 87 te Berendrecht.

Condoleances.be/daniellegrelle

8 reacties

 • Oprechte deelneming bij het overlijden van meneer Le Grelle. Samen met mijn moeder bezocht ik ooit een te renoveren pand, waar eerst een schrijnwerkers-atelier gevestigd bleek. Zo vernam hij ook zélf. Dit is wel zowat vijftig jaar terug.
  Groeten
  Krista Claus, Brugge.

 • Geachte Familie,
  onze christelijke deelneming bij het verlies van uw dierbare.
  Hij, meneer de graaf, was een groot man voor jan en alleman, voor ieder had hij een vriendelijke groet of een vriendelijk woord. Hij heeft onze dorpen, zeg maar onze woongebieden, gered en beschermd tegen volledige onleefbaarheid. Wij mogen u dankbaar zijn meneer de graaf.
  Moge ons gebed en medeleven een steun voor u zijn in deze moeilijke dagen.
  Etienne Symons (ex-inwoner van Zandvliet)
  Rua Central, 66, Escarei
  4870-119 Ribeira de Pena
  Portugal

 • Geachte familie en vrienden,

  Als oud inwoner van Oorderen wil ik samen met mijn broer Leo en mijn moeder Wiske Haast(volgend jaar IOO) mij oprechte deelneming betuigen.

  Jos Billiard Glasgowstraat 4 2030 Antwerpen

 • Alex van de Sanden

  Innige deelneming en veel sterkte voor de familie bij het verlies van uw dierbare.
  De graaf was een echte volksmens, ben dikwijls naar zijn kasteel gereden om er een babbeltje te doen. Heb trouwens nog mooie foto’s van de graaf, getrokken in de naastliggende boerderij waar ze’n twee ministers woonden., zoals hij altijd zij.

 • kouwenbergh ludo

  ik wens de familie een oprechte deelneming en veel sterkte toe .
  We zullen de graaf missen in het reigers bos als we daar gaan fietsen.

 • Vorige week heb ik nog maar eens foto’s genomen van het kasteel in de reigersbosdreef.Ik had precies een voorgevoel dat er iets gaande was.
  Ik kom er nog vaak in die dreef want heb 21 jaar in die buurt gewoond.
  Het zal niet meer hetzelfde goed gevoel meer geven nu de graaf er niet meer is.
  Mijn oprechte deelneming aan familie en vrienden.

 • Geboren onder *De Ster*over t reigersbos,de graaf dikwijls ontmoet ,prachtmens,veel sterkte aan de familie

 • Een mens onder de mensen. Mijn oprechte deelneming aan familie en vrienden.