Mariadomein in Brasschaat wint de provinciale Erfgoedprijs 2018 ter waarde van € 10.000

Gedeputeerde Luk Lemmens met de winnaars

 

De Lourdesgrot in het Mariadomein

De provincie Antwerpen lanceerde in 2018 opnieuw een oproep voor de jaarlijkse erfgoedprijs. Nieuw dit jaar is de focus op Onroerend Erfgoed. Ook het prijzengeld werd verhoogd: de winnaar ontvangt € 10.000 en twee laureaten worden beloond met elk € 5.000.Het onroerend erfgoed in onze provincie kan duidelijk rekenen op geëngageerde liefhebbers. Er werden 18 dossiers ingediend, waarvan de meerderheid door heemkundige kringen of vrijwilligersverenigingen. Ook stads- en erfgoeddiensten waagden hun kans.
Uit deze kandidaturen selecteerde een vakjury in een eerste ronde acht genomineerden. Op zaterdag 24 november werden in deSingel de winnaar en de twee laureaten bekend gemaakt.
“Ik wil alle organisatoren die een project indienden, danken voor hun inzet voor ons erfgoed en hen aansporen deze inspanningen verder te zetten”, betuigt gedeputeerde Luk Lemmens. “Met deze waardevolle lokale initiatieven zijn zij een motiverend voorbeeld voor de vele erfgoedspelers in onze provincie. Alle projecten tonen aan dat het mogelijk is om op een vernieuwende en publieksvriendelijke manier met erfgoed om te gaan en op die manier bij te dragen aan een kwaliteitsvolle leefomgeving.”

Winnaar Erfgoedprijs 2018
Brasschaat, Kerkfabriek Heilige Familie: ontsluiting en herintegratie van een typisch Mariadomein in de wijk Rustoord-Kaart. De jury loofde de aandacht voor de maatschappelijke omgeving, zowel oud als jong herontdekken het Mariadomein als het centrum van de woongemeenschap. Ook de grondige voorbereiding en samenwerking met alle partners uit het erfgoedveld verdient alle lof. De initiatiefnemers hebben bovendien oog voor de toekomst.
“Dit bij uitstek 19de eeuwse, typisch religieuze erfgoed heeft een nieuwe taak en rol gekregen binnen een moderne woongemeenschap, met oog voor de noden van zowel jong als oud. Dat dit bovendien gebeurt met een groot respect voor de erfgoedwaarden en met aandacht voor een ontsluiting van de historiek, de natuurlijke, symbolische en artistieke waarde van de site is allesbehalve evident en verdient dus ook alle lof.”, aldus Luk Lemmens – gedeputeerde bevoegd voor Erfgoed en voorzitter van de jury. 

Laureaten Erfgoedprijs 2018
Antwerpen, Archeologische dienst: publiekswerking en publieksweekend rond de Kipdorpsite
Erfgoed Noorderkempen: onderzoek/tentoonstelling archeologische vondsten ‘het mysterie van de urne’/’alles uit de kast’

 – Copyright: Provincie Antwerpen