Burgemeesters houden stand

In Kapellen en Kalmthout beginnen Dirk Van Mechelen (Open VLD) en Lucas Jacobs (CD&V) aan hun vierde ambtstermijn als burgemeester en bevestigen hiermee dat ze goed bezig zijn. In de andere gemeenten houdt N-VA stand en blijven ook daar de burgemeesters op hun zitje. 

Ekeren: Coalitie kan nipt overleven
Ekers districtsburgemeester Koen Palinckx van N-VA behaalde met zijn partij in het district een score van 40,5 % van de stemmen, en een persoonlijke score van 2.942. Niettegenstaande zij maar 1 zetel op overschot hebben, kan de coalitie van N-VA met CD&V en Open Vld verder. Met een verderzetting van de coalitie komt voor Open VLD Mick De Maere als nieuwkomer in de politiek in het college, voor CD&V is dat Tamara Heynen. Sp.a behaalde een mager resultaat. Vooral oud-minister en oud-Antwerps ocmw-voorzitter Monica De Coninck, bleef ver onder de verwachtingen. Zij haalde nauwelijks 190 voorkeurstemmen.

Kapellen: Dirk Van Mechelen opnieuw burgemeester
Uittredend Burgemeester Dirk Van Mechelen behaalde een persoonlijke score van 3.196 stemmen. Open VLD behaalde een krappe absolute meerderheid van 15 zetels op een totaal van 29. Daardoor is Van Mechelen zeker van het burgemeesterschap. Voor Van Mechelen is het de vierde opeenvolgende keer dat hij aan het hoofd van de gemeente komt. Of Van Mechelen zijn coalitie met N-VA wil verder zetten is nog onzeker. Daarover zullen nog de komende dagen onderhandelingen plaatsvinden. N-VA met lijsttrekker Valerie Van Peel, die 2524 voorkeurstemmen kreeg, behaalde 26,4 %, goed voor 8 zetels.

Stabroek: Huidige coalitie gaat verder
In Stabroek blijft de partij van N-VA, met burgemeester Rik Frans de grootste. Vlaams Belang wordt de tweede grootste partij. De kiezer gaf huidig burgemeester 2010 voorkeurstemmen. Met in totaal 4614 stemmen komt N-VA op 11 zetels. Vlaams Belang behaalde 2542 stemmen en sleept 5 zetels in de wacht. Coalitiepartner CD&V verliest 1 zetel en behoudt 2 schepenen. Sp.a/Groen verloor 1 zetel, net als Open VLD. Zij behouden respectievelijk 3 en 2 vertegenwoordigers in de gemeenteraad.

Berendrecht – Zandvliet – Lillo: Gesprekken moeten nog beginnen
In het district Berendrecht, Zandvliet en Lillo houdt N-VA stand met zes zetels. De partij van districtsburgemeester Carl Geeraerts blijft de grootste en de kans is reëel dat hij op zijn zitje blijft. “Van de 6 verkozenen zijn er dit keer 3 vrouwen bij t.o.v. 2012 waar het alleen mannen waren”, vertelt Geeraerts en daar is hij blij mee. De nieuwkomer PRO2040 met lijsttrekker Zander Vliegen kon vier zetels naar zich toe trekken. Zes jaar geleden trokken Sp.a, CD&V en Open Vld samen naar de verkiezingen met het kartel Team 2040 maar zowel CD&V als Open Vld konden het toen niet waarmaken. CD&V, met lijsttrekker Sandra Suykerbuyk, staat er nu terug met 1 zetel maar Open Vld komt er niet aan te pas. De gesprekken voor de coalitievorming moeten nog beginnen. “Vanavond zitten we met onze eigen partij samen om te kijken wat er mogelijk is”, aldus Geeraerts.

Kalmthout: Vierde periode burgemeester Jacobs
In Kalmthout kan Lucas Jacobs van CD&V beginnen aan zijn vierde periode als burgemeester. Hij haalde 14 zetels van de 25 binnen. Parlementslid Jan Van Esbroeck die opkwam als lijsttrekker voor N-VA verliest 2 zetels en behoudt er nog 6 en blijft de 2de partij in Kalmthout. Groen komt met 2 vertegenwoordigers in de gemeenteraad en Sp.a verliest er één. Open VLD Kalmthout behaalde eveneens 1 zetel in de gemeenteraad. PvdA steeg van 2 naar 3 procent, maar kon geen zetel veroveren.

Meer hierover in ons magazine van 26 oktober.