Verkiezingslijsten tegen het licht

EKEREN – Nog enkele dagen stressen voor de tientallen kandidaat-districtsraadsleden van de verschillende partijen want pas op 14 oktober kennen zij het resultaat dat de kiezer heeft bepaald en dus weten zij of ze “erbij” zijn.
Het ritsprincipe m-v-m-v of v-m-v-m dat principieel geldt, wordt enkel door Groen consequent gevolgd met Ilse De Schutter (lid districtsraad) bovenaan de lijst, wat resulteert in 11 vrouwen en 10 mannen terwijl de andere partijen het met 11 mannen en 10 vrouwen doen, ook de CD&V waar nochtans Tamara Heynen (districtsschepen) de lijst trekt.

Qua gemiddelde leeftijd scoort Groen het best met 43,6 jaar (uitersten 67 en 21 jaar), vóór N-VA met 45,1 jaar (uitersten 76 en 20 jaar) en logisch districtsburgemeester Koen Palinckx als lijsttrekker. Sp.a volgt met 51,7 jaar (uitersten 87 en 19 jaar) en heeft zowel de oudste als de jongste van alle kandidaten in huis. Ronny Kruyniers (lid districtsraad) trekt de lijst en zijn jongere broer Jan staat twee plaatsen lager. Vlaams Belang scoort 52,4 jaar (uitersten 78 en 24 jaar) met Kurt Van Noten (lid districtsraad) als trekker terwijl CD&V 53,7 jaar gemiddeld haalt (uitersten 79 en 21 jaar) met oude bekende en voormalig districtsschepen Freddy Wens op plaats 4, een verrijzenis. Bij  Open-Vld trekt nieuwkomer Mick De Maere (32) de lijst terwijl districtsschepen Pol Bruyninckx (66) duwt. Gemiddeld haalt Open VLD 41,4 jaar  (uitersten 79 en 19). Volledigheidshalve dient opgemerkt dat PvdA met een onvolledige lijst van zeven kandidaten opkomt met Werner De Kerf als lijsttrekker en een gemiddelde leeftijd van 38,4 jaar met 60 en 20 jaar als uitersten.

Vaak staan bekende koppen op de lijstduwersplaatsen en dat is nu niet anders. Bij Groen is dat districtsraadslid Anny Joossens, bij sp.a vinden wij voormalig minister Monica De Coninck en duivel-doet-al Bert Van den Bossche is de laatste man bij CD&V. Natuurlijk duwt Filip De Winter de Vlaams Belanglijst en bij N-VA vinden we een oude bekende en voormalig districtsschepen Marc Elseviers terug, zij het nu bij een andere partij dan zes jaar geleden. Een merkwaardige lijstduwer bij PVBA is Ben Rottiers, alias Pol De Tremmerie uit F.C. De Kampioenen.
Belangrijk is het feit dat door de ‘aanhechting’ van Rozemaai-Schoonbroek-Edison per 1 januari 2019 er nu 21 plaatsen te begeven zijn, dus 2 meer dan voorheen. Mogelijk halen sp.a en CD&V hiervan elk een zetel binnen, althans dat hopen zij. En het is ook uitkijken of N-VA zijn bijna absolute meerderheid kan behouden terwijl Open VLD natuurlijk ook hoopt op een zetel meer en Groen erop rekent om mee te profiteren van de flow waarin de partij, zeker in Antwerpen, momenteel zit.

Toch maar wachten zeker op 14 oktober om conclusies te trekken ? (jdh)