44e editie van Scheldewijding en Doelse Feesten op zondag 12 augustus in teken van nieuwe hoop voor Doel en polder

Met een plan van de Vlaamse Regering dat voor het eerst sedert twintig Doel laat bestaan en de polders grotendeels onaangetast laat, staan de Scheldewijding en de Doelse Feesten dit jaar geheel in het teken van het behoud van Doel en de polder.Doel en de polders bieden voor de ruime regio van het Waasland en Antwerpen een enorm potentieel. Dàt willen we met deze editie van de Scheldewijding en de Doelse Feesten duidelijk laten zien.

De Scheldewijding en Doelse Feesten bieden op zondag 12 augustus opnieuw een ruim gamma aan activiteiten.

Programma
Vanaf 10u is er een grote rommel en brocantemarkt in het centrum van het dorp en op de Engelse Steenweg. Oude ambachtenmarkt en demonstraties in de Hooghuisstraat.Infostands voor De Doolen. Smeden aan het werk (Kerk). Schaapsherder, schapendrijven met honden (weide rechtover klooster Doel)- Ridders van Pendragon. Middeleeuws tentenkamp met demonstraties zwaardvechten (rechtover klooster Doel). Demonstratie roofvogels (Scheldedijk). Estafette met huifkarren en Vlaamse boerenpaarden van aan het kruispunt Engelse Steenweg tot in het centrum.

Doorlopend rondleidingen in de kerk van Doel: 14u Start: erfgoedverhalenwandeling langs het bouwkundig erfgoed van Doel (kerk Doel). Vanaf 14u: aankomst oude zeilschepen – doorlopende info over oude scheepstypes. Gezellige terrassen: De Molen – Doel 5 – Watersportvereniging De Noord – De Doolen.

15u30: Scheldewijdingsmis in de kerk van Doel olv EH Van de Velde met het Sint-Gregoriuskoor uit Kieldrecht. 16.15u: Stoet naar de Schelde voorafgegaan door de FantEyfare. 16.30u: Traditionele Scheldewijding. Optreden Shantykoor Zuid West 10 (Terneuzen Nl) en Gaffeltuig (Vl) . Bootwijding en vlootshow in de getijdenhaven

Vanaf 14u Muziek op diverse locaties met Sjores Ambrassband (Hulst Nl) , draaiorgel Bertje, Fanteyfare (volksmuziekfanfare van Kunstencentrum ‘t Eye. Doorlopend optredens op De Doolen met om 17u folkgroep ‘les Cochons Sublimes’ en Aérokorda.
Kinderanimatie en  springkasteel in De Doolen

Veerdienst

De WG Scheldewijding is bijzonder verheugd dat minister Weyts gehoor heeft gegeven aan haar vraag om de veerdienst opnieuw uit te breiden. Vorig jaar werd nog aangekondigd dat het volledig was afgelopen met het veer Lillo-Doel. Na aandringen stemde minister Weyts er uiteindelijk mee in om het veer in 2017 en 2018 toch nog in te zetten op de dag van de Scheldewijding. Op onze hernieuwde vraag om uitbreiding van de diensten kregen we ondertussen een bevestigend antwoord: het veer vaart niet alleen op de dag van de Scheldewijding maar op 12, 13, 14 en 15 augustus. De eerste veerboot vertrekt ’s morgens om 10u vanuit Lillo. De laatste veerboot vertrekt om 18u vanuit Doel naar Lillo. We hopen oprecht dat dit een definitieve doorstart mag betekenen voor het veer.