Herinnering aan de eerste vluchten van VLM


Op 15 mei bestond de verbinding Antwerpen-Londen City Airport 25 jaar. Dit was de eerste echte lijn die (dank zij pionier Freddy van Gaever) in Antwerpen van start ging. Burgemeester Carl Geeraerts herinnert zich nog levendig hoe hij deelnam aan de eerste chartervlucht van de nieuwe maatschappij die een reusachtige Vlaamse Leeuw op de staart van de Fokker droeg en voluit Vlaamse Luchttransport Maatschappij werd genoemd.
Carl stuurde ons een foto van de eerste chartervlucht die plaatsvond op maandag 10 mei 1993. Zij ging van Antwerpen naar London (Stansted). VLM bracht toen Royal Antwerpen FC naar Londen waar de club op 12 mei de finale speelde tegen Parma in kader van winnaar der bekerhouders. Op donderdag 13 mei bracht VLM Royal Antwerpen FC vanuit de Londense luchthaven Luton terug naar Deurne. Op deze terugvlucht sprak Freddy van Gaever de spelers, de technische staf en het bestuur toe met de melding dat hun eerste Fokker-vliegtuig gedoopt zou worden als R.Antwerp FC. En zo gebeurde het ook.
Op de foto van 10 mei 1993, zie je voor het vertrek naar Londen trainer Walter Meeuws. Verder links: Carl Geeraerts als jonge man en rechts Hein Deprez mede-oprichter en financier met Freddy van Gaever.
Wijzelf maakten ook een eerst vlucht mee met de nieuwe maatschappij. Deze ging op 13 en 14 mei twee dagen naar Noord-Ierland waar Freddy van Gaever beheerder was van de luchthaven van Belfast. De nationalisten van het IRA beheersten de met prikkeldraad omsloten stad, die wij niet binnen mochten. Wij sliepen in een hotel dat 15 km buiten Belfast op de “boerenbuiten” lag. Na de terugkeer in Antwerpen, vond op 15 mei de eerste echte lijnvlucht plaats naar de Londense stadsluchthaven London City Airport. Deze lijn bestaat nog steeds en wordt met succes gevlogen door VLM. (Staf De Lie)