Vrienden en inwoners nemen afscheid van ereburgemeester Jacky Buchmann

“Vandaag is je foutloos parcours ten einde en heb je de finish bereikt”

Een overvolle kerk, en veel mensen buiten in het aanpalende park, hebben op 1 juni afscheid genomen van ereburgemeester Jacky Buchmann. In verschillende toespraken werd Jacky bedankt voor zijn sociaal engagement. “Hij zal door velen, en op veel plaatsen, gemist worden. Bedankt Jacky wat je voor ons betekend hebt” was de rode draad doorheen alle toespraken. Ook verschillende oud-ministers hielden eraan om afscheid te komen nemen.

Jacky Buchman (86) overleed vorige week donderdag en voor zijn uitvaartdienst verstuurde de familie ongeveer 4.000 rouwbrieven. Uit de reacties hierop werd al snel duidelijk dat de Sint-Jacobuskerk, in het centrum van Kapellen, te klein zou zijn. Daarom werd in de dreef, naar de kerk, een groot scherm geplaatst waarop inwoners de dienst live konden volgen. Het was een komen en gaan van verschillende bekende politici zoals Willy Claes, Herman De Croo, Patrick Dewael, Annemie Turtelboom en Annemie Neyts. De afscheidsplechtigheid werd een eerbetoon aan een groot man. “Jacky had veel contacten in hogere kringen maar zowel de koning, een prinses, als de man aan de toog behandelde hij op gelijke voet. Hij bleef steeds bescheiden en aanspreekbaar voor elke inwoner ongeacht rang of stand. Ik ken trouwens geen enkele Kapellenaar die hem ooit aangesproken heeft met burgemeester, minister of senator. Het bleef altijd Jacky en daar stond hij op. Discreet bemiddelen, en plooien glad strijken, was zijn sterkte. We gaan uw raad missen en vooral je vriendschap. Bedankt daarvoor” zei Jan Kerremans vroegere kabinetschef van verschillende liberale ministers.

Altijd scout gebleven
Namens de familie nam kleinzoon Jill Buchmann het woord. “Uw leven was voor ons een bron van motivatie om verder te doen. Je leerde ons respect te hebben voor de keuzes van iedereen. Zonder jouw hulp zouden vandaag veel mensen niet gestaan hebben waar ze nu staan. Je was soms streng maar dan altijd overgoten met een sociaal sausje. Eigenlijk ben je steeds een 13-jarige scout gebleven want al vanaf toen stond mensen helpen bovenaan”. Ingmar De Vos, voorzitter van de internationale ruitersportfederatie en lid van het IOC, had het over de hobby van Jacky. “Als stichter van Jumping Kapellen heb je twintig jaar georganiseerd op hoog niveau. Je hebt de paardensport omgevormd van een elitair gebeuren tot een groot volksfeest. Iets waar veel organisatoren je in gevolgd zijn. Vandaag is je foutloos parcours ten einde en heb je de finish bereikt”. Jacky Buchmann bouwde een familiale kmo uit tot een multinational. “Hij hield van het leven, had nog zoveel plannen en een vechtlust die niet te temmen was maar een Buchmann gaat niet met pensioen” zei echtgenote Isabelle Kronacker tijdens de voorbereidende gesprekken voor de afscheidsviering. “Hij is zeker en vast nu al het paradijs aan het reorganiseren”.