Koning Gerrit geliefd door iedereen, eervol gevierd

Dinsdagavond 13 februari werd Gerrit Daems, die afgelopen zondag koning werd van de Kon. Gansrijders Stabroek, eervol gevierd. De Rosmolen was haast te klein om alle leden, genodigden en familie te ontvangen. Het was zelfs aanschuiven om binnen te gaan en de koning te begroeten. Naar goede gewoonte had voorzitter Frans De Schutter een overzicht gemaakt van de hoogdag. Hoe Peter Peeters het net trok en de adrenaline toen steeg bij de ruiters. Hoe vervolgens Gert Gabriëls als eerste onder de blote nek reed. “Gerrit reed tussen Rune en Ante Bastiaenssens, de broers die dachten dat de kroon voor hen was. Maar Gerrit trok zo hard dat hij van zijn paard viel. Het was even stil want Gerrit sprong niet meteen recht. In allerijl kwamen de hulpdiensten aangesneld en namen hem mee. Ze vroegen hem: Waar staat de kerk? Toen hij daar op kon antwoorden mocht hij terug op zijn paard. Gerrit verbeet de pijn en zonder dat hij het besefte trok hij daarna de kop.”, vertelde Frans. Het enthousiasme van zondag was opnieuw te merken op de viering van dinsdag. Iedereen gunt hem het felbegeerde kroontje waar hij na 29 jaar meer dan recht op heeft. Gerrit is lid sinds 1987 en werd in 1990 ruiter. Hij is secretaris van de Stabroekse gansrijden en tevens bestuurslid van de polderbond.

Maarten Dombrecht had voor de gelegenheid twee stroofjes op maat geschreven van de nieuwe koning en het gansrijderslied werd goed meegezongen door de vele sympathisanten. Gerrit en zijn vriendin An Lauryssens werden in de bloemetjes gezet en daarna nam de koning zelf het woord. Hij dankte alle helpers en spoorde aan om er een lap op te geven wat niet zonder gevolg bleef. De muzikanten speelden ‘leve ons koning’ en de koning werd op de schouders gedragen door de zaal. En er was nog een huldemomentje. Verpleegster Tinne gaf haar collega’s Inne en Elke een mooie fotokader voor 10 jaar trouwe dienst. Daarna trok men het dorp in en werd er nog een rondgang gedaan in enkele plaatselijke cafés.