Boseigenaars op stap in de Kalmthoutse heide, over de grenzen heen

boswandeling

Op zaterdag 23 september verkenden de Antwerpse bosgroepen de Kalmthoutse heide onder begeleiding van het Grenspark. Op deze excursie kwamen concrete realisaties van bos- en natuurbeheer aan bod. Naast al deze natuur genoten de boseigenaars ook van het nazomerweer met een uitgebreide picknick op zorgboerderij Rommeshoef.

Iedereen hoorde al van de Kalmthoutse heide of was er al eens recreant. Nu werd vanuit bos-en natuuroogpunt gekeken naar een heel aantal realisaties. Met een 50-tal boseigenaars, leden van de Antwerpse bosgroepen, werden minder voor de hand liggende locaties op Belgisch en Nederlands grondgebied bezocht. Staatsbosbeheer voert actief bosbeheer en experimenteert om een zo gevarieerd mogelijk bos te creëren. In de namiddag lichtten de ervaren gidsen de recente beheerwerken het natuurbeheer in de Nolse duinen toe.

Vanuit de Bosgroepen en in samenwerking met het Grenspark, werd dit uitzonderlijk Natura 2000 gebied, waar zowel Vlaamse als Nederlandse beheerders actief zijn, in de kijker gezet. “Boeiend om te zien hoe bos, heide en open zandstroken naast elkaar beheerd worden,” gaf één van deelnemende boseigenaars mee. Het zachte nazomerweer in dit uniek schouwspel zorgde voor een enthousiaste sfeer onder de deelnemers.

De bosgroepen
De bosgroepen ondersteunen en adviseren boseigenaars bij een duurzaam bosbeheer met aandacht voor natuur en maatschappelijke relevantie. Verhoogde betrokkenheid en inzet van boseigenaars en hun omgeving draagt bij tot een verantwoorde en gedragen toekomst.

Gearchiveerd onder HomepageKalmthoutNieuws uit de regio


Reacties (0)

Geen Reacties mogelijk.