Gewoon Anders en Amatogo zetten mensen met beperking op scène

toneel andersvaliden

“Spelen met andersvaliden geeft een enorme voldoening”

Ook met een handicap kan je een schitterend toneelacteur zijn. Dat bewijzen de mensen van toneelgroep “Gewoon Anders” van Ludentia vrijetijdsdienst OLO vzw. Samen met ervaren acteurs van Amatogo spelen ze tijdens de herfstvakantie het stuk “Vermist”. Na bijna een jaar voorbereiding, en 23 repetities later, staan ze tijdens het weekend eindelijk op de scene van de Ekerse Theaterzaal.
Amatogo biedt mensen met een beperking dit weekend de kans om hun acteerprestaties tentoon te spreiden. Ze doet dit via de opvoering van een komische drama. “Cultuur in het algemeen en toneel in het bijzonder is een aspect van de samenleving waarmee onze doelgroep weinig tot niet mee in aanraking komt”, zegt begeleidster Gilberte Van De Mert. “Wij zien het als onze opdracht om enerzijds een toegangspoort tot cultuur aan te bieden, wat leidt tot zelfontdekking en ontplooiing, maar anderzijds ook om de culturele wereld ervan te overtuigen dat mensen met een beperking ook cultuur kunnen maken”. Regisseur Erwin Van Nispen (42) is directeur van het Revalidatiecentrum en het Buitengewoon Onderwijs Berkenbeek in Wuustwezel en voorzitter van Amatogo. Voor hem is werken met andersvaliden een uitdaging. “Het vraagt van iedereen, acteurs en medewerkers achter de schermen, een enorme inspanning maar spelen met deze mensen geeft een enorme voldoening. Als je ze allemaal bij elkaar brengt reageren ze enthousiast en sommigen bloeien helemaal open. Deze mensen krijgen het gevoel dat ze echt iets betekenen. Sommigen hebben zelfs talenten maar kregen nooit de kans om ze te tonen”.

Teksten onthouden
Oorspronkelijk telde het verhaal van auteur Marian Van Gog twaalf personages maar regisseur Erwin Van Nispen herschreef het stuk voor 35 acteurs. “Bedoeling is dat iedere speler van Gewoon Anders een rolletje heeft dat bij zijn, of haar, mogelijkheden past. Sommigen zingen graag, anderen voelen zich dan weer beter bij een dansje”. De acteurs van Gewoon Anders komen uit verschillende dagcentra. Peter Goetgebuer verblijft in het Sterrenhuis Brasschaat. “Ik heb twee stukjes tekst en dat was best moeilijk. Soms is het me voorgezegd maar ik heb het ook veel zelf gelezen. Mijn vrienden hebben veel bewondering omdat ik nu toneel speel. Ik zou graag ook nog eens de baas van het toneel willen zijn”. Voor Kim Van Leenen, die in Ekeren verblijft, is veel oefenen de beste manier om je tekst te onthouden. “Ik herhaal mijn tekst heel de dag en als je dan samen mag oefenen komt alles uit”. Bart heeft een geheim trucje om zijn teksten te leren. “Ik oefen in bad en in bed”. Acht begeleiders achter de schermen zorgen ervoor dat de vertoning op wieltjes loopt. Zij staan in voor het aankleden van de acteurs en letten erop dat ze tijdig op de scene staan. Normaal hadden de voorstellingen moeten plaats hebben in Kadans te Wuustwezel, maar omdat de zaal niet beschikbaar was, is het gezelschap uitgeweken naar Ekeren. Het toneelstuk “Vermist” verteld het verhaal over een jaarlijks popfestival waarop de hoofdact ontbreekt. De voorstellingen hebben plaats in de Ekerse Theaterzaal, Oorderseweg 8, op donderdag 5 november vrijdag 6 november en zaterdag 7 november, telkens om 20u. Toegangskaarten aan 10 euro via ludentia@olo.be